Filodegsinbakad lax med timjan och fetaost

Jag köpte en stor bit lax och då det blev kvar efter att jag hade ugnsstekt den så passar jag på att göra laxrullar. Jag fyller rullarna med lax, fetaost och timjan och så rullar jag ihop dem med tunn filodeg Filodeg är en mångsidig papperstunn deg gjord på vetemjöl, vatten, salt och små mängder matolja och köps oftast färdig då den är svår att få riktigt tunn och jämn.

ca 300 g ugnsstekt lax
1 pkt fetaost
1 knippe färsk timjan
1 dl creme fraiche
salt
peppar

pensling:
1 ägg

Jag delar lax och fetaost i mindre bitar och klipper timjan som jag sedan rör ihop med lite creme fraiche och kryddar med salt och peppar. Därefter tar jag ett blad filodeg, klickar på lite röra och viker ihop det som en kåldolme och lägger dem på en plåt med bakplåtspapper på. Ägget vispar jag och penslar på varje rulle.

Sätt ugnen på 200 grader och låt dem stå i ca 10 minuter så de får en gyllenbrun färg.

Vi åt dessa med wokade grönsaker och en sweet chilisås.

Tips, när man gör knyten kan man egentligen fylla dem med precis vad man tycker är bäst/godast. Variera kryddningen. Vill man ha en lite mer onyttig variant kan man även byta ut filodegen till smördeg. Filodeg torkar snabbt så jag brukar lägga en blöt kökshandduk över de tunna bladen för att hålla dem lite fuktade – inte allt för blöt för då fastnar handduken.

Easy AdSense by Unreal