Blomkål och broccoligratäng (smalmat)

Det här är en god och snabblagad gratäng, där jag först förväller grönsakerna, lägger dem i en ugnsform och sedan göra såsen på vattnet som jag kokat grönsakerna i. Lite ost ovanpå och sen in i ugnen.

Gratängen kan du göra antingen med blomkål eller broccoli, eller blanda båda två.

1 blomkålshuvud(eller motsvarande mängd med blomkål och broccolibuketter)
vatten så det täcker i kastrullen
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk smör
3 msk mjöl
5 dl kokvatten + 2 dl mjölk
1½-2 dl finriven parmesanost eller riven mager ost
salt
svartpeppar

 

 

 

 

 

 

 

Jag börjar med att dela blomkål och/eller broccoli i buketter och lägger dem i en stor kastrull och fyller på med vatten och en buljongtärning så vattnet precis täcker grönsakerna. Därefter kokar jag allt tills de känns mjuka. Testa med potatisstickan lite då och då. När det är klart häller jag av vattnet, men spar det för att kunna göra såsen på det. Såsen gör jag genom att smälta smöret i en kastrull och rör i mjölet, där efter häller jag på lite i taget av vätskan och låter allt koka upp och bli tjockt. Vill man kan man lägga i osten, eller det mesta av osten i såsen så man får en ostsås till grönsakerna eller så avslutar man bara med att lägga allt ovanpå. Ugnen sätter jag på 200 grader och låter sedan allt stå inne i 15-20 minuter. Det räcker, eftersom grönsakerna redan är genomkokta och varma. Vill man kan man förbereda gratängen i förväg men då behövs längre tid i ugnen.

 

Tips, Du väljer själv hur smal du vill göra gratängen med procenthalt på osten och hur mycket av buljongen du använder eller om du blandar det med matlagningsgrädde, likaså kan du också strimla i skinka i gratängen så har du en allt-i-ett-rätt.

Easy AdSense by Unreal