Små snittar/rundlar med skagenröra

Toast Skagen, eller små snittar med skagenröra är ett perfekt tilltugg som passar i de allra flesta sällskap och tillställningar. En klassisk förrätt som du enkelt kan piffa upp med lite löjrom. Det är också något som du kan ha som ett lager i en smörgåstårta. En rätt som finns på många restaurangers menyer och som går att variera genom att man fyller en avokado eller en bakad potatis med skagenröran, eller varför inte göra små mumsbitar med krustader med skagenröra. Det här receptet är mumsbitar för 8 personer, eller rejält med förrätt till fyra-fem personer. jag är inte så förtjust i att ha enbart majonnäs i mina röror, så jag blandar det med creme fraiche.

8 skivor vitt formbröd
500 g räkor med skal
1/2 dl hackad dill
salt
peppar
1 1/2 dl majonnäs, se nedan eller köp färdig
pressad citron

Majonnäs:
1 ägg
2 tsk senap
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
1 1/2 dl solros- eller majsolja

Garnera med:
100 g sik- eller löjrom, eller så kan man blanda i lite finkornigt rom direkt i röran och bara spara lite till dekorationen.
dill
citronskivor i fjärdedelar

Börja med att göra majonnäs: Lägg ägg, senap, vinäger, salt, peppar och olja i en hög bägare. Mixa med stavmixer en slät majonnäs genom att hela tiden hålla mixerdelen under ytan på oljan. Dra mixern sakta uppåt efter hand det bildas majonnäs. Viktigt när man gör majonnäs är nog att tänka på att alla ingredienser ska ha samma temperatur för att de inte ska skära sig.

 

 

 

Rosta brödskivorna. Stansa ut 3 rundlar ur varje skiva, som är ca 3 cm i diameter. Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkor, majonnäs och dill i en skål. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att pressa i lite citronsaft. Lägg en klick på varje brödrundel och garnera med en klick sik- eller löjrom och en dillvippa och gärna en liten bit citronskiva.

Tips! Om sik- eller löjrommen är lös i konsistensen – lägg den i en sil med fina hål och låt den rinna av i 30 minuter innan du lägger på den, eller kör  helt utan om du inte gillar det.

Easy AdSense by Unreal