Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng tycker jag passar året om, men det är extra gott till julmaten, istället för potatis och även en perfekt ersättare för Janssons Frestelse för den som inte tycker om ansjovis, men vill ha mer än en potatisgratäng. Till den här har jag använt riven parmesan, men det går jättebra att ta riven ost istället om man vill. Till julen använder jag vispgrädde för smakens skull, men för kaloriernas skull brukar jag ta matlagningsgrädde till vardags.

500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan eller 2 tsk torkad
2 dl riven parmesan
smör
salt
svartpeppar

Skala och skär potatisen i tunna stavar. Skala och riv morötter och palsternacka grovt.Jag har en gammal hederlig potatisvev så jag kör potatis, morot och palsternacka i den, så de alla får samma storlek.  Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull och lägg i potatis, morot och palsternacka. Pressa i vitlöken och krydda med salt (ca 1 tsk) och 2 krm svartpeppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter och rör om då och då. Sätt ugnen på 200 grader och häll över blandningen i en smord form. Strö över timjan och parmesan. Ställ in ca 20 minuter.

Easy AdSense by Unreal