Prociuttolindad kycklingfilé med balsamicosås

Ett perfekt avslut på veckan, mozzarellafylld, prociuttolindad kycklingfilé i balsamicosås, en helt underbar kombination av vackra smaker, serverat till ett kryddigt amaronevin. Vi har idag firat andra advent med vännerna, en stående tradition sedan vi träffades. En trevlig eftermiddag i vänners trevliga sällskap och fyllt fikabord.

6-7 st kycklingfiléer
2 pkt mozzarella
6-7 skivor procuitto
svartpeppar
smör
2½ dl matlagningsgrädde
3 tsk oregano
1½ msk balsamvinäger
1 buljontärning

Jag börjar med att skära en ficka i varje kycklingfilé, sedan skär jag mozzarellan i tunna skivor och lägger i fickan. Slutligen snurrar jag procuittoskinka runt varje kycklingfilé.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tog bara en skiva runt varje, men rekommenderar att man tar två. Ett par varv med svartpepparkvarnen och sedan stekte jag dem försiktigt runt om, innan jag la dem i en ugnsform. När sista filén var förstekt, pressade jag i en vitlöksklyfta i pannan, hällde i matlagningsgrädde och vispade ur pannan. Tillsätt sedan oregano, balsamvinäger och buljongtärning och låt allt puttra upp. Häll därefter såsen över kycklingen och ställ in allt i ugnen, 200 grader ca 20 minuter medan riset kokar.

Vin till maten: Vi avnjuter en flaska Amarone till maten, en lite kryddigare och mustigare variant. (nummer 23050 på Systembolaget) som kostar 195 kronor. Ett bra pris för en Amarone tycker jag. Det finns både billigare och dyrare Amaroneviner, men det här vinet är definitivt prisvärt. Som de flesta Amaronevinerna smakar det mer när det fått stå och lufta lite, därför häller vi upp det på karaff. Det beskrivs som ett kryddigt smakrikt vin med inslag av fat, russin, mörka körsbär, muskot, nötter och choklad på systembolagets hemsida.

Easy AdSense by Unreal