Weekend i Köpenhamn

En helg på tu man hand – vi passar på att ta en kortare bröllopsresa till Köpenhamn. Fredagen har vi tagit ledigt på och åker tidigt på morgonen. Vi har därmed nästan tre hela dagar att äta gott och strosa omkring. Hotellet vi ska bo på är Scandic Copenhagen, som ligger centralt nära tågstationen och det finns även en mängd restauranger runt omkring som rekommenderas. Från hotellet har vi även gångavstånd till Tivoli, som tyvärr är stängd inför att de ska öppna med Halloweenutställning. Istället passar vi på att promenera på Strøget som är är ett populärt turistmål och världens längsta shoppinggata. Här hittar man både Chanel, Gucci och Hermès men även Zara och H&M. I slutet av gatan når man fram till Nyhavn som är en liten hamn i centrala Köpenhamn och ligger strax intill Kongens Nytorv. Om sommaren finns här ett antal uteserveringar, och härifrån startar många av Köpenhamns sightseeingbåtar.

När vi kommer är det fortfarande öppet på uteserveringarna så vi äter lunch här och tittar på människorna och båtarna som passerar. Det är kallt men det finns infravärme i parasollen och över stolsryggen hänger det en fleecefilt. Vill man kan man även gå inomhus och äta. Men det är lite det som är poängen att samtidigt njuta av atmosfären.

Vi väljer att ta in en Club Sandwish gjord med kyckling och bacon och en currydressing till, maken väljer en hemmagjord hamburgare och vi delar en flaska Barbera D´Alba.


Senare på kvällen äter vi Italienskt, på Frascati Ristorante som ligger på Vesterbrogade 9A. Vi tar in en flaska Amarone Montezovo, som passar underbart till makens Carpaccio och min delikatesstallrik fylld med salami, skinkor, kronärtskockor, mozzarella, parmesan och bruscetta. Till huvudrätten väljer vi båda två Spaghetti Carbonara. Det är mycket mat och ingen av oss orkar äta upp allt, ganska trevlig atmosfär, vi har tyvärr kommit mitt i kvällsrusningen och får första bordet som blir ledigt – det vid baren och där alla passerar som kommer och går, samt besöker toaletten. Men personalen är trevlig och det är skönt att höra att personalen på en italiensk restaurang verkligen kan prata italienska också.

 

 

 

 

 

 

Jag tycker att pasta är ett säkert och prisvärt kort när man äter på italienska restauranger. Och även här var det ett lyckat beslut. Jag blir bara besviken att jag inte orkar äta upp när det är gott. Än mindre att jag inte orkar ge mig på dessertlistan.

 

 

 

 

 

 

Lördagen börjar med en härlig frukost nere i lobbyn. Frukosten är jättegod och det finns precis det man önskar av en hotellfrukost; kaffe, te, juice, smörgåsar med diverse olika pålägg, yoghurt o flingor, varma rätter i form av ägg, kokta och äggröra och bacon. Avslutningsvis 3.4 olika sorters wienerbröd.

 

 

 

 

 

 

 

Efter frukost beger vi oss bort till Västerports station för att ta tåget upp till Österport, en kort resa bara två stationer. Väl framme kommer vi fram vid Svenska kyrkan i Köpenhamn. Det är även där man hittar både Kastellet och Den lille havsfruen, den lilla Sjöjungfrun som är en staty gjord av brons, gjord av konstnären Edvard Eriksen (1876–1959). Havsfruen är gjord efter inspiration av HC Anderssens saga. Eriksens modell var hustrun Eline Eriksen och stod klart 23 augusti 1913.

Lunch idag blir på Fridas, ett stenkast från hotellet (ja, eller bara över gatan). Här serveras dansk husmanskost på danska råvaror. Det är rejäla portioner och ett lagom lunchalternativ innan vi strosar vidare. Till maten delar vi en flaska Yume, Montepuliciano DÁbruzzo.

 

 

 

 

 

 

Kvällen bestämmer vi oss för att testa asiatisk kök i Köpenhamn. Vi har läst rekommendationer och hittar några kvarter från hotellet en restaurang som heter Yan´s Wok (Bagaregade 9), god mat som definitivt är värd att vänta på. 530 dkk för två huvudrätter och vi delar en flaska vin. Maten rekommenderas verkligen, den är lite Hongkong-style. Vi tycker att det är lite extra trevligt med de vita dukarna och de vita servetterna. Det skapar med en gång en lite lyxigare atmosfär.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fördelen med att välja en restaurang nära hotellet är att man lätt kan ta sig tillbaka och avsluta kvällen med en drink i baren. Vi väljer att beställa in en Irish Coffee och en Kaffe Karlsson. Irish Coffee är Irlands bidrag till samlingen av världens mest populära drinkar är, mot all förmodan, en ganska ny idé med tanke på att whiskey har druckits i över 1000 år. Först blandade man Whiskeyn med te, men sedan när kaffe kom på modet så testade bartendern Joe Sheridan att blanda det med kaffe, farinsocker och grädde. Kaffe Karlsson kan man kanske säga är en mer feminin variant av Irish coffee och görs med Cointreau och Baileys där man sedan häller på kaffe, grädde och sedan toppar med lite brun farin.

 

 

 

 

 

 

När Irish coffeen kom var det en bricka med alla tillbehör så att man själv fick blanda i ordning. Kaffe Karlsson var redan blandad när den kom, men jag gissar att det är för att den innehåller två likörer, eller att de inte riktigt visste hur de skulle blanda den.

En helg går så fort, så det är dags att åka hem. Vi beger oss i god tid iväg till flygplatsen och avnjuter i lugn och ro en Club Sandwish och en kopp kaffe och tittar på flygplanen som lyfter och landar och alla människor som är på väg någonstans.

 

 

 

 

 

 

Vi får också en förklaring till varför inte väskan alltid kommer på bandet när man har landat. Helt plötsligt ser vi hur den lilla bilen med bagagevagnar överfyllda med väskor kommer åkandes och efter sig lämnar två tappade väskor. Det är lite komiskt med utropen om att man inte ska lämna sin väska ”unattended”.

Easy AdSense by Unreal