Smörgåstårta med italienska smaker

Även om vi gifte oss på egen hand, bjuder vi in familjen för att fira dagen med oss i efterhand. Jag älskar smörgåstårta och får här tillfälle att göra flera olika varianter. Dels gör jag den här med italienska smaker av både parmaskinka, basilika och pesto. Men jag gör även en med lax och skaldjur som är laktosfri för att den även ska passa gäster som har allergi och av andra skäl inte äter kött. Den tredje tårtan jag gör är lite ”barnanpassad med leverpastej och skinka, en krämig smörgåstårta där jag blandat leverpastejen med mimosasallad.

Fördelen med smörgåstårta är att man kan göra så det blir över, för den är godare sen när den fått stå och dra till sig alla smaker. Jag brukar därför göra rejält.

Till sen här smörgåstårtan har jag valt två sorters bröd, det ljusa toastbrödet och det mörka raskern som kommer ifrån Pågens, där jag sedan lägger dem omlott.

Mellan har jag gjort en blandning av mozarella, creme fraiche och tomater och rödlök.

Till nästa lager har jag blandat lite parma skinka, solktorkade tomater, creme fraiche och cantadouost (eller philadelphiaost).

Som ett övre lager brer jag mjukost ovanpå för att den inte ska bli för torr. För att det ska bli enklare att bre på det, blandar jag den med lite creme fraiche.

Det trevligaste med smörgåstårta är nog dekorationen. Där man både kan ta vad man har hemma och sina egna favoriter. Här har jag blandat parmaskinka med vår favoritsalami, Ventriccina Picante (som jag lagt runt kanten på smörgåstårtan. Parmaskinkan har jag enkelt och dekorativt rullat till rosor.

För att sedan bland både färger och smaker fyller jag smörgåstårtan med coctailtomater, blå druvor, fetaost, svart stenbitsrom, basilikablad och ruccola.

Easy AdSense by Unreal