Saffranssnurror med vit choklad

Vi pratade om julbak vid lunchen på jobbet och jag fick tips (och recept) på dem här. De lät supergoda så jag var bara tvungen att testa. Vanligtvis brukar jag bara göra lussebullar, eller lussekatter och trycka i lite russin, men det här är definitivt en variant som kommer presentera hemma hos oss. Då vi har nötallergi i familjen väljer jag att göra med pärlsocker på, men skriver originalreceptet här.

100 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
250 g kesella kvarg, lätt
1 g saffran (2 påsar)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning/topping:
50 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
1 uppvispat ägg
1 dl pinjenötter

Florsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken, se till att det blir fingervarmt, 37 grader. Smula i jästen i en bunke och häll på degspadet och lös upp jästen. Tillsätt kvarg, socker, salt och mjöl, spar ltie till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, ca ½-1 cm tjocka. Bred över det rumsvarma smöret och grovriv chokladen och strö över.

Rulla ihop och skär rullarna i skivor. Lägg snurrorna i bullpapper eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda bullarna i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt dem svalna och sikta över florsocker.

 

 

 

 

 

Tips, du kan även riva mandelmassa och ha i bullarna och då strör du pärlsocker ovanpå istället för nötterna. Likaså fick jag själv ett tips när jag prata om de här bullarna, att man kan bre på smör, strö på socker och därefter ha på rivet skal av apelsin – det blir nästa test när jag göra saffransbröd.

Easy AdSense by Unreal