Sommarbakelse/rulltårtebakelse

Under sommaren finns det mycket bär att ta vara på och det är också roligt att bjuda på något som dels är hembakat, dels något som även kommer från trädgården. Här har jag bakat en rulltårta, skurit i bitar och dekorerat med grädda och hallon. Jag har även hallon i rulltårtan. Vill man kan man byta ut mot andra bär eller sylt och det är även trevligt att dekorera antingen med Noblesse choklad eller citronmeliss. Det är en enkel liten bakelse som till och med barnen kan vara med och baka.

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller kaffegrädde

fyllning:
2 dl sylt eller bär blandat med lite grädde

Börja med att vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver innan du rör ner det. Avsluta med att vispa ihop allt med mjölk eller kaffegrädde. Sätt ugnen på 250 grader, 200 grader om du har varmluftsugn. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda sedan i mitten av ugnen i 5-6 minuter. Håll lite koll för det kan variera på gräddningstiden beroende på din ugn.

Under tiden den står i ugnen brukar jag ta ett nytt bakplåtspapper och hälla socker på. När kakan sedan är färdig vänder jag den upp och ner på det sockrade pappret och drar av det papper som sitter på kakan. Är det svårt att dra av så pensla lite ovanpå med vatten. Därefter brer jag antingen sylt, eller som i det här fallet hallon med lite grädde som jag mosat ihop, därefter rullar jag ihop den hårt och rullar sedan in den i pappret.

Tips! Byt ut mjölken/kaffegrädden mot en laktosfrivariant, soja eller havremjölk så har du en glutenfri kaka. Den är god även med bara bär så även den som är laktosintolerant kan få en bit.

Easy AdSense by Unreal