Grahamsbullar och tekakor

Det här är ett recept jag gillar då man kan välja om man vill göra tekakor eller runda bullar. Det tar lite längre tid att kavla och måtta, men de är lika god båda två och det är trevligt att ”på sätt och vis” alternera bröd hemma. Här har jag tagit halva degen och gjort tekakor och andra halvan gjorde jag bullar på. Jag tycker att de är lagom stora att måtta ut med ett glas då brödet innehåller grahamsmjöl som anses vara en fullkornsprodukt då man tar hand om hela vetekärnan och innehåller då nästa fyrdubbelt så mycket kostfiber mot vanligt vetemjöl.

3 dl mjölk
50 g margarin
50 g jäst, gärna för söta degar
½ dl sirap
½ tsk salt
5 dl grahamsmjöl
3½ dl vetemjöl

Smält margarin och blanda sedan med mjölk och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och blanda ut med vätskan. Blanda sedan i alla övriga ingredienser och se till att det blir en fast deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Välj sedan om du vill kavla ut och göra tekakor, eller rulla bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper för att de ska få jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Ugnen sätter du på 200 grader, tekakorna gräddar du mitt i ugnen 6-8 minuter, medan bullarna behöver lite längre tid i ugnen och gräddas 12-15 minuter.

När jag tagit ut bröden ur ugnen penslar jag dem försiktigt med kallt vatten och låter dem svalna på galler under en handduk.

Easy AdSense by Unreal