Grillad, marinerad och glacerad fläskytterfilé

Fläskytterfilé brukar man ofta kunna hitta till ett bra pris på affären. Först var jag väldigt skeptiskt till att köpa det, men jag har många gånger lyckats med att göra en god middag. Här har jag valt att först marinera köttet och sedan glacerat det under tiden det grillas.

800 g fläskytterfilé

Marinad:

1 dl olivolja
½ dl soja
2 dl vitt eller rött vin
2 krossade vitlöksklyftor

Glaze:

1 lime, pressad saft och rivet skal
1 dl flytande honung
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
2 krm peppar
Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen låt köttet marineras minst 1 timme i kyl. Vänd påsen några gånger. Ta ut köttet och låt det ligga i rumstemperatur medan grillkolen får rätt glöd, 20-30 minuter. Sprid ut kolet längs sidorna på grillen så att köttet inte ligger direkt över glöden. Lägg filén på grillen och lägg på locket. Om spjället är stängt blir det mindre glöd och lägre temperatur. Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze. Pensla på den under grillningen, och vänd samtidigt filén så att den blir jämnt grillad. Eventuellt kan köttet flyttas över glöden en stund för att få mer grillyta. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.

Jag valde att servera potatisklyftor till och så grillade vi även majskolvar som vi vände i samma marinad som köttet.

Vin till maten? Det är många smaker i köttet så jag tror att inte att man ska låta vinet ta överhand. Man ska till och med kanske välja ett mousserande vin istället? Vi passade på att dricka av den nygjorda citrondrickan.

Easy AdSense by Unreal