Ugnsbakad Rigatoni med salami

Ugnsbakad rigatoni med salami är en pastarätt som jag har ätit hemma hos min syster, och sedan fått recept på – ett recept som från början är hämtat från Jamie Oliver. Den har många smaker, är enkel att tillreda och även barnen tyckte det var gott. God både till vardags och till fest med ett gott och smakrikt vin.

Jag tycker att det är bra för att den går att förbereda och bara ställa in i ugnen precis innan man ska äta. Servera gärna en sallad till. Pastan i sig är väldigt mäktig, så gott att bara servera något lätt till.

en skvätt extra jungfruolja
½ vildsvin salami, skivad (eller Napolisalami)
1 röd lök, skalade och skivad
1 vitlöksklyfta, skalad och skivad
4 msk balsamvinäger
400g burk krossade tomater
3 msk crème fraîche
ett stort knippe färsk basilika, bladen plockas och hackas
havssalt
nymalen svartpeppar
300g rigatoni
buffelmozzarella, skivad

Sätt ugnen på 200 grader. Värm olivolja i en stekpanna och fräs hälften av salamin, skuren i bitar, ganska skarpt. Tillsätt lök och vitlök och koka sakta tills löken är mjuk. Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, crème fraiche och basilika. Blanda ihop, och låt sjuda i några minuter. Koka rigatoni enligt anvisningarna på förpackningen tills ”al dente”. Ringla över lite olivolja och krydda. Häll över pastan till en ugnsform och häll över såsen. Lägg mozzarellan tillsammans med resten av salami. Grädda i 25 minuter tills den får en gyllene färg.

Easy AdSense by Unreal