Stellenzicht – Golden Triangle, Shiraz 2007

För ett tag sedan ringde det på dörren, där stod grannen och räckte glatt över en flaska vin, ett sydafrikanskt vin som tack för att vi bidragit till att infarten och gårdsplanen varit snöfri under det värsta ovädret som drog förbi.

Sydafrika, är ett land vi inte direkt har testat viner ifrån ännu, men Sydafrika är tillsammans med ett antal andra vinländer utanför Europa en del av det som brukar kallas Nya världen. Detta är vinländer som på allvar börjat utmana traditionella stormakter i konsten att skapa bra vin. Klassificeringen i Sydafrika kallas WO, Wine of Origin. Denna ger garantier för vinets ursprung, årgång och druva. I vin för export måste innehållet vara angiven druvsort till minst 85%. Ursprungsgaranti ges också med en liten etikett fäst på flaskans hals, vanligtvis kallad busticket. Denna etikett är utformad med tre olika band:

Blått är ursprunget (100% av druvorna från angivet distrikt)
Rött är årgången (75% av druvorna från angiven årgång)
Grönt är druvan (75% av druvorna av angiven sort, 85% för exportviner)

Det vinet vi har provat har en röd märkning runt halsen. Jag tycker att när vi öppnar och häller upp vinet har det en färg som inte är så jättemörk, utan lite mer som svartvinbärssaft. Doften som möter upp i glaset är främst fat, men det finns också tydliga toner av frukt. Smaken är väldigt tilltalande, det är ett lättdrucket vin som inte lämnar så mycket eftersmak, en viss strävhet finns dock kvar.

Shiraz är en relativt nyfunnen favorit när det gäller druvor i vin, eller Syrah som druvan i vinet kallas på vissa orter. Det här är en druva som är mycket lagringstålig på grund av dess stora innehåll av tanniner. Finare årgångar av finare viner kan lagras och utvecklas i decennier. Tio år efter buteljeringen kan vara ett bra riktmärke om man vill få ut så mycket som möjligt av upplevelsen att dricka vin på syrahdruvan.

Läser man på systembolaget.se om vinet finns informationen:

  • Årgång: 2007
  • Alkoholhalt: 14,0 %
  • Sockerhalt; Mindre än 5,0 gram/liter
  • Användning: Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter av lamm-, eller nötkött.
  • Smak: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommonkompott, torkade örter, tobak och lakrits.
Easy AdSense by Unreal