Plommonspäckad karré

Innan vi fick köttleveranser från Percys var det inte ofta vi köpte hela stekar. Det är därför roligt att försöka se vad vi kan göra av det som kommer och hitta nya möjligheter att bredda repertoaren av mat hemma. Det tar lite tid att göra en stek så man hinner med att göra annat under tiden. För inte så länge sedan fick vi en plommonspäckad karré med i köttleveransen. Jag tycker att det är jättegott och det är lite nostalgi att äta en stek, lite som hemma hos mamma. Vi gör det bara enkelt och lägger karrén i en ugnsform med en köttermometer med spetsen så nära mitten som möjligt. Därefter ställer jag in den i den nedre delen av ugnen i 175 grader och låt stå där tills termometern visar 85 grader. (Det tar ungefär 2 timmar). Under tiden passar jag på att ordna morötter och potatis och gör efterrätt. Jag har köpt Findus baby morötter, så de ska bara koka upp och sedan hällas på kallt vatten. Ett fullgott alternativ till morötter som skalas för att sedan bli slantar eller stavar.

När köttet är klart, låter jag den stå ca 10-15 min i rumstemperatur innan jag skär upp den. Medan den väntar brukar jag göra sås.

Sås: Jag använder skyn och vispar ihop 1 dl grädde med 1 ½ msk vetemjöl, tillsätter sedan skyn blandat med vatten så att sky + vatten blir ungefär 2 dl. Tillsätt 1-2 msk kalvfond och låter allt koka upp och puttra ett par minuter.

Jag serverar sedan köttet med kokt potatis och morötter tillsammans med sås och äppelmos.

Såsen gick verkligen hem, den har många goda smaker från köttet och fonden. Alla barnen bad om mer, eller mer chokladsås som de tyckte att det såg ut som.

Easy AdSense by Unreal