Yellow Tail Cabernet Merlot 2009

Yellow Tail Cabernet Merlot –  ett vin som främst lockade mig för att det hade en tilltalande etikett. Helt fel sätt att välja viner, jag vet men jag tycker samtidigt att man behöver gå utanför sina egna gränser för att lära sig att hitta nya favoriter.

Det här ett vin med skruvkork, det känns väl i och för sig lite lågpris/budget, men det verkar som om de viner vi köpt som är av australiensisk flagg har haft enbart skruvkork, men jag ska leta vidare bland hyllorna och se om jag hittar kork/fuskkork. Flaskan annars har en blå etikett och en tecknad känguru som ser ut som en stjärnbild eller en hällristning. Det är orange figur som ligger bra mot den blå bakgrunden. Färgen på vinet är något mörk, att den ska vara blåröd kan definitivt stämma. När jag luktar på den så tycker jag inte alls att det luktar gott. En aningens söt, samtidigt som det finns en lite mjukare ton som känns vaniljaktig. Smaken är fyllig, den smakar lite beskt tycker jag, den lägger sig långt bak på tungan och bakre delen av övre gomen som en lite strävare känsla. Den är ändå ganska platt i smaken, till viss del bärig. Det står på flaskan att den rekommenderas till en god ost och jag kan inte annat än hålla med, det behövs lite smakrik ost för att lyfta vinet.

 

Information om Yellow Tail Cabernet Merlot på systembolaget.se

* Nummer på systembolaget – 6405
* Land – Australien
* Distrikt – South Eastern Australia
* Alkoholhalt – 13,5 %
* Färg – Blåröd färg
* Doft – _Ungdomlig, fruktig, aningen syltig doft med inslag av svarta vinbär, lakrits och vanilj_.
* Smak – _Ungdomlig, mycket fruktig, syltig smak med inslag av svarta vinbär, blåbär och vanilj_.
* 750 ml kostar 70 kronor
* Druvor – Cabernet Sauvignon (70 %) och Merlot (30 %)

Cabernet Sauvignon är den vindruva som är mest spridd av de blå druvorna. Den finns i vin från Frankrike, Sydamerika, Australien, Sydafrika och Kalifornien. Det som är karakteristisk för druvan är att den är liten och har tjockt skal. Smaken och doften kan man främst dra parallell till svarta vinbär. Vinerna gjorda på druvan Cabernet sauvignon har en sträv smak, mörk färg och kan lagras under lång tid, detta för att den innehåller en hög halt av tannin, det vill säga garvsyra. Merlot är en druva med mycket varierad smak, den förekommer främst i Bordeaux, Frankrike men man kan även hitta den i Italien (Toscana), Rumänien, Kalifornien, Chile, Australien och Sydafrika. Vin som framställs av den här druvan brukar karaktäriseras och förknippas med bär och frukter som svarta vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Det finns även en kryddig smak där man kan hitta kanel, tryffel, tobak och lakrits. Viner som görs på Merlotdruvan går ofta att lagras och vissa årgångar kan utvecklas under flera decennier, främst också om de blandas med Cabernet Sauvignon.

Jag är tveksam till att rekommendera, men jag vet att jag har en lite snävare smak när det gäller viner. Tidigare var jag väldig enkel i smaken, höll mig till de välkända sorterna som jag alltid köpt, men när jag träffade min sambo fick jag en helt annan presentation av viner och samtidigt som jag erhöll en smalare värld av viner då vi främst köpt italienska viner, har jag också fått en annan smakupplevelse att kombinera vin med god mat, en vällagrad parmesan eller en stark salami.

Easy AdSense by Unreal