Smörgåstårta – till fest eller helgmyset

Hemma hos oss brukar vi ibland göra smörgåstårta istället för att laga något gott till fredag- eller lördagskvällen. Det är både billigare och godare än att beställa och man kan själv kan välja vilka smaker man vill ha i och på sin smörgåstårta. Likaså kan man göra rejält så det räcker till lunch dagen efter då den blir godare och godare när alla smaker får blanda ihop sig. Det här är ett recept som vi hade till senaste födelsedagen hemma hos oss. Den gick hem hos alla, till och med tvååringen ville ha mer.

* 1-2 paket polarbröd, familjekaka (1 pkt för halvmåne tårta/2 paket för en hel rund).
* 1 ask med leverpastej
* 1 liten förpackning med mimosasallad
* skinka i små bitar
* klick tomatpuré
* 1 brk Arla creme fraiche
* Kavli, fettfri majonäs
* Philadelphiaost eller mjukost
* ruccola
* skinka i rullar
* coctailtomater
* dill
* citronskivor
* gurka i skivor
* kokt ägg, hackat
* kräftstjärtar
* ev röd eller svart stenbitsrom att dekorera med
Tilllagning
När jag gör min smörgåstårta har jag två olika ”röror” som jag lägger mellan lager av polarbröd. Jag brukar bara blanda på en höft och sen smaka av. Den första är bara leverpastej och mimosasallad – behövs det för att den ska bli lösare och enklare att bre på brukar jag bara ha i lite creme fraiche. Den andra röran är hackad skinka, tomatpuré, creme fraiche och en klick majonäs. För att få den lite högre brukar jag ta ett lager av vardera och sen så blandar jag de båda rörorna till det sista av båda till det avslutande lagret. Sist lägger jag på bara bröd, för att sen dekorera.

Dekoration – Här ska du verkligen inte gå efter konceptet, less is more – utan fyll på ordentligt – jag tycker att det är trevligt att få lite höjd genom att sätta dillkvistar och citronklyftor och gurkskivor som du skär en liten skåra i och vänder så de står på högkant. Jag börjar med att bre ett lager med philadelphiaost eller mjukost så det täcker (går även bra att ta räkost/skinkost eller kräftost om man vill) på översta lagret och så gott det går runt kanterna. Sen klär jag sidorna med ruccolasallad. Jag börjar sen från mitten och lägger ut skinkrullar, tänker mig att jag har en klocka och lägger skinkrullar 3, 6 , 9 och 12 – då är det enklare att utgå från dessa lite systematiskt med resten av garneringen. I mitten har jag tagit tre-fyra skinkskivor och rullat ihop till en ros. Därefter har jag lagt hackat ägg runt rosen och fyllt på utåt runt skinkrullarna med kräftstjärtar, gurka, citronskivor och cocktailtomater. Avslutningsvis har jag lagt på dill. Det går också att ha stenbitsrom i valfri färg – eller att dekorera med vad man har hemma.

Smörgåstårtan blir bara bättre om den får stå över natten och att man sen bara dekorerar den innan man ska äta – det går bra att dekorera den i förväg också – men tänk bara på att vissa garnityr kan bli rinniga efter ett tag. Vill man kan man byta ut och använda lax och räkor till fyllning, tonfisk brukar också smaka gott i smörgåstårta. Jag brukar se smörgåstårta som en kylskåpstömmare, visst man får lov att köpa vissa ingredienser, men det är enkelt att ta vad man har och använda till tårta. Se till bara att det är rejält med fyllning, för torr smörgåstårta är inte roligt att äta. Och vad som då kan vara gott är till exempel att ta konserverade persikor och skiva tunt eller hacka och ha i röra, som då ger både en söt smak som passar i tårtan utan att vara för söt och samtidigt bidrar till det ”blöta” att ha mellan för att den inte ska bli torr.

 

Vintips: En smörgåstårta har många smaker. Vin till tycker jag är svårt att rekommendera. Det passar lika bra med ett vitt vin, ett rött vin eller ett mousserande. Det är bättre att satsa på sin egen favorit.

Easy AdSense by Unreal