Pol Roger

Många gånger drar vi paralleller mellan champagne och fest, glädje och intima lyxiga stunder. Då vi firar, till exempel vid nyår, bröllop eller om vi skålar för jubilarer av olika anledningar väljer vi oftast att göra det i mousserande vin eller champagne. Jag tycker att ett välkylt bubbel i någon form även fungerar som en sällskapsdryck både på tu man hand eller i större sällskap. Det är en bra fördrink men även en dryck som går att servera till maten. Hemma hos oss är det ofta tillfället som styr om vi väljer ett mousserande vin eller som då det är något lite mer speciellt Pol Roger.

Jag tycker att det är spännande att dricka champagne, dels är ofta tillfället mycket stämningsförhöjande dels väntan på korken – en väntan som känns hur lång som helst när man lite smygande försöker få bort korken utan att den skjuter all världens väg. Jag tycker om den försiktiga känslan av att hälla alldeles precis lagom i glaset för att det inte ska bubbla över. Det är också lite exotiskt att lägga frysta hallon i glaset innan som kyler ner den redan kylda drycken ytterligare. Pol Roger har en ljus och härlig gul/beige färg och den är fylld av miljoner och åter miljoner små små bubblor. När jag luktar på det känner jag främst en doft av vin – några närmare detaljer har jag svårt att få fram, det är svårt att koncentrerat försöka lukta när de små bubblorna smiter och landar på min näsa.

Det här är en fruktig champagne vilket känns tydligt i smaken. Den är mild och jag som har lite svårt att kombinera just det här klassiska med champagne och jordgubbar vill hellre ha min till maten, eller bara som den är. Flaskan är en helt vanlig klassisk champagneflaska med upphöjning i botten. Jag fick lära mig i skolan att om man samtidigt håller några fingrar där kan man hålla emot lite av trycket där – men sen hur det skulle fungera rent generellt det vet jag inte. Jag tycker att flaskan har en stilren etikett med namnet Pol Roger i skrivstil. Jag rekommenderar den här, egentligen till alla tillfällen. Det finns många prisvärda mousserande viner och champagner det gäller att hitta sin favorit.

Sommartid är det jättemysigt att ta ett glas välkylt mousserande vin på altanen medan solen går ner. Firar vi brukar vi välja just den här, Pol Roger – eller Moet. Pol Roger är en fransk Champagne som framställs i Èpernay sedan 1849. Pol Roger var den Champagne som Winston Churchill drack och när han gick bort 1965 hedrades han med ett svart sorgeband på alla flaskor som såldes i Storbritannien, likaså framställde familjeföretaget tio år efter hans död en prestigechampagne som fått namnet Cuvée Sir Winston Churchill.

 

Uppgifter från systembolaget

* Pol Roger Brut Réserve, nr 7549
* Land: Frankrike
* Distrikt: Champagne
* Alkoholhalt: 12,0 %
* Färg: Ljus, gul färg.
* Doft: Diskret, brödig doft med inslag av grönt äpple, citrus och choklad.
* Smak: Torr, frisk, harmonisk smak med inslag av grönt äpple, citrus, choklad och rostade nötter.
* Pris: Pol Roger Brut Réserve marknadsförs i tre olika storlekar, 750 ml 348 kronor, 375 ml 198 kronor och Magnumflaska 1500 ml 698 kronor.

Champagne – är ett mousserande vin som framställts i Frankrike sedan 1700-talet. Det är antingen gjort på vitt eller rosévin. Det är många mousserande viner som kallas Champagne men det är bara de från distriktet i östra Frankrike – runt orter som Épernay och Champagne – som framställts via Méthode Champenoise som enligt ett namnskydd får bära namnet också. Från början var tillverkningen av det mousserande vinet ett misstag. Vinerna hälldes upp på flaska under vintern när de trodde att alkoholjäsningen var avslutad men när våren kom och det blev varmare steg temperaturen och jäsningen började om på nytt, detta bidrog till att kolsyran stannade i vinet. Tillverkarna ansåg att vinet var förstört och man hade stora problem med flaskor som exploderande.

Méthode Champenoise – För att framställa via champagnemetoden gör man först ett vanligt basvin. Därefter hälls det upp på flaska, tillsammans med en jästtillsats, då börjar också en andra jäsning i flaskorna. Under denna tid – 18 månader eller längre – bildas bubblorna. Innan Champagnen kan säljas tas den sista jästfällningen bort. Detta gör man genom att ”centrifugera” flaskan upp-och-ner under en kortare tid. När jästfällningen hamnat i halsen, kyls halsen hastigt ner, korken tas bort och den frusna jästfällningen skjuts ut via tryck. Det är sen härifrån champagnen får olika karaktärer, genom att fylla på med en mindre mängd söt vätska, så kallade ”dosering” får champagnen olika sockerhalter. Sötman i Champagne. Champagne kan variera från att vara riktigt söta till helt torra. Sockerhalten skall anges på flaskan och de olika varianterna är;

* Doux – sötast, mer än 50 g per liter
* Demi-Sec – halvtorrt, max 50 g per liter
* Sec – torrt, max 35 g per liter
* Extra Dry – ännu lite torrare max 20 g per liter
* Brut – nästan helt torrt, max 12 g per liter
* Extra Brut – helt torrt, max 6 g socker per liter
* Ultra Brut – 0 g socker per liter

Pol Roger har märkningen Brut och tillhör med andra ord den nästan helt torra varianten med en sockerhalt på max 12 g per liter. Jag tror närmare bestämt att den innehåller ca 10 g per liter. När man gör Pol Roger har man tre olika druvsorter ; chardonnay (grön druva), pinot noir (blå druva) och pinot meunier (blå druva).
Benämningar på Champagne – Det förekommer olika benämningar på Champagne beroende på hur den är framställd och hur pass mycket den är sötad. Champagne som inte har någon årgångsbeteckning är vanligtvis en blandning av basvin från flera årgångar. Huvuddelen brukar bestå av den yngre årgången då flaskan buteljerades och resten är så kallat reservvin, från tidigare årgångar. En champagne som inte är årgångsbetecknad måste vila 15 månader från jästfällningen medan en årgångschampagne måste vila 36 månader. De olika benämningarna och dess förklaringar är;

* Brut Réserve (torr champagne som inte är årgångsbestämd)
* Rich (halvtorr champagne som inte är årgångsbestämd)
* Brut Vintage (torr champagne som är årgångsbestämd)
* Rosé Vintage (rosé, årgångsbestämd)
* Chardonnay Vintage (torr och årgångsbestämd, Blanc de blanc)
* Cuvée Sir Winston Churchill (prestigechampagne).

Easy AdSense by Unreal