Marion Amarone della Valpolicella 2006

Att jämföra ett skruvkorksvin med Amarone är som att jämföra en ljummen, avslagen Cubacola på pet-flaska med en iskall Coca Cola på glasflaska. De som kan känna skillnad på Pepsi och Coca Cola förstår precis vad jag menar. När jag träffade min sambo kan man inte direkt säga att jag drack rödvin. Jag kan väl nästan räkna tillfällena på en hand. Vid vår första middag bjöd han på grillad entrecote, fetaostsallad med Zenatos Amarone till. En helt ny värld öppnade sig men jag höll på att dö när han sa att det vinet vi drack kostade 400 :- Faktum var ju faktiskt att det var jättegott, inte alls som de viner jag försökt mig på att dricka tidigare. Det är nog många som går miste om alla fantastiska rödviner som finns. ”Nej, jag gillar inte rödvin” är kanske ofta baserat på misslyckade fyllor på skruvkorksvin i tidig ålder.

Vi fick en rekommendation från amaroneklubben vi är medlemmar i om att det fanns ett nytt amaronevin att beställa; Marion Amarone della Valpoliciella. Ett vin från 2006 som beställs på systembolaget på artikelnummer 72020 och kostar 695 kronor/flaska. Vinet är producerat av familjen Campedelli, Marcellise utanför Verona. (www.marionvini.it). Att beställa ett vin på systembolaget är väldigt enkelt, finns det inte i din butik så går det att få hem efter ett par dagar upp till en vecka – och det går att beställa även enstaka flaskor. När vinet kommer till din butik får du ett sms om att din beställning finns att hämta.
Amarone produceras i Valpolicella, ett område i Norra Italien som är uppdelat i åtta regioner och står för cirka en femtedel av landets vinproduktion. Det karaktäristiska är att det framställs på soltorkade druvor vilket ger det dess koncentrerade smak. Det finns amaroneviner i olika prisklasser och det här är det dyraste vi druckit, hittills. Visst det kostar mer att dricka dem ute på restaurang, men om man då skulle sätta det priset i jämförelse till systembolagspriser är det här det dyraste.

När man korkar upp ett vin i den här prisklassen har man väldigt höga förväntningar. Korken går lätt upp och ser rejäl ut. Den ser ut att ha hållit tätt ordentligt. Något som är väldigt viktigt för viner. Korken har samma sigill som vinet har på etiketten och det känns riktigt påkostat. Vinet doftar fantastiskt. Jämfört med amaroneviner i nedre prissegmentet doftar det här som … … som om de billigare vinerna hade framställts av koncentrat från just detta vin. Här finns allt som önskas i aromer.Smaken från ekfatet träder fram rejält i eftersmaken. Eftersmaken påminner nästan om en lättdrucken single malt. En fantastisk förnimmelse från en helt annan genre som så här i skrift säkert ser väldigt malplacerad ut men jag faller för det. Som andra viner i de över prisklasserna så är detta väldigt mörkt. Vid en första anblick påminner det om svartvinbärssaft.
Att provsmaka viner är inte helt enkelt. Visst är vinet i sig självt fantastiskt men i kombination med annat så kan man upptäcka helt nya smakupplevelser. Vi hoppade över att ta detta vin till maten för att kunna smaka av det utan andra smaker i munnen. Istället avnjuter vi det framför TV’n med en bit parmesan till. En medelstark salami, tex Ventricina Piccante hade passat också. Jag tycker att det är ett gott vin, det märks att det finns mycket arbete bakom och det är ett vin som skulle kunna fungera i alla tillfällen. Men jag tycker ändå att det är lite för dyrt, det finns viner i lägre prisklasser som når precis samma resultat. Jag rekommenderar hellre amaroneviner från Zenato som går att få tag på till ett lägre pris och med nästan samma smakupplevelse. När vi normalt lyxar till det så faller valet på Zenatos Amarone. Jag brukar benämna den som ett kap, då den enbart kostar 4-5 gånger mer än vardagliga viner men är 10 gånger godare.

I vinet är det 45 % Corvinone; 25% Corvina gentile; 20% Rondinella och 10% Croatina. Corvinadruvorna är en favorit här hemma. Till vardags blir det ofta Corvina Veronese (89 kronor), ett mycket prisvärt vin, producerat på soltorkade druvor likt Amarone. Det kallas även i vardagstal som ”lilla amarone” .

* Marion Amarone della Valpolicella 2006
* Beställningsnummer 72020 på systembolaget
* pris 695 kronor.

Easy AdSense by Unreal