La Grola 2007

Nästa vin i ”avsmakningslistan”, La Grola – eller vi har ingen direkt lista utan försöker varje gång vi köper vin köpa med en obekant flaska för att bredda vår favoritlista och försöka lära känner viners karaktärer på ett bättre sätt.

Innan vi testar det här vinet har vi dekanterat det, vi har med andra ord hällt upp det på karaff för att det ska få lufta sig och därmed också utveckla de smaker och dofter som varit instängda i flaskan. Jag tycker att det smakar bättre än vad det luktar, första gången jag luktar på det tycker jag att den luktar väldigt kryddig och mest bara sprit, men smakmässigt har det ingen sträv smak som vi brukar föredra på vinerna, utan den är ganska platt. Första klunken har en tendens till kryddighet som bränner lite i nedre delen av svalget. Mycket möjligt att den har en lite nötig eftersmak, det är svårt att exakt sätta fingret på det. När jag sen läser systembolagets beskrivning så känns det som om det är det som de beskriver som svart te. Medan jag läser om vinet och skriver så hinner jag låta vinet stå en stund och jag måste säga att jag uppskattar det ännu mer, kanske för att det är ordentligt luftad och jag har vägt av den första smakningen och doften jag upplevde initialt. Jag tycker att det blir godare eftersom men samtidigt är jag lite tveksam till om jag kommer köpa det här vinet igen.
Information från systembolaget på La Grola

* Nummer på systembolaget 42334
* Land: Italien
* Distrikt: Veronese
* Alkoholhalt: 13,5 %
* Färg: Tät, mörk, röd färg.
* Doft: Fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, örter och mjölkchoklad.
* Smak: Fruktigt, kryddigt, stramt vin med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, örter och svart te.
* Pris: 159 kronor
* Druva: 80 % Corvina och 20 % Syrah
Flaskan är väldigt enkel. Den har en vit etikett med några enkla lila penseldrag i vänstra hörnet. Etiketten på baksidan informerar om var man hittar La Grola, Allegrini, Fumane, Italia. Jag tycker väl förvisso inte att det gör något att det är en enkel flaska, men det känns som om det är en etikett för ett femtio-kronors vin.

Fumane är ett område som ligger strax nordväst om Verona, vi spenderade en eftermiddag att åka runt i området och stannade till på ett fåtal platser i september under vår vinresa till Valpoliciella. Detta vindistrikt består av tre dalar som har fått sina namn efter sina största städer: Negrar, Marano och Fumane. Bergssluttningarna är fyllda av olivträd och härliga lundar med fruktträd och många av villorna är vingårdar. På en bergstopp ligger den medeltida kyrkan San Giorgio med utsikt över området. Besökare kan utforska den förhistoriska Grotta di Fumane och vandra vid Molinas vattenfall. Området är lite speciellt, eftersom det har grävts fram stenblock som tros vara förhistoriska. Det var Molinaområdet som var slutdestinationen på vår dagsutflykt den dagen och vi hann inte se allt men det var verkligen värt den långa vandringen i kuperad terräng för att nå fram till målet. Därefter tog vi GPS-destination över berget för att komma till vår vingård, en resa som verkligen gav lock för öronen. Jag älskar att åka runt i Italien och bara njuta av alla underbara gårdar, naturvyer och bara njuta av atmosfären.

Jag rekommenderar det men vi brukar dricka lite tyngre kryddat vin så för mig är det ett gott och smakrikt vin, men det inbjuder inte till något mer. Informationen från systembolaget informerar om ett vin som har tre stycken trekvartsfyllda cirklar när det gäller strävhet, fruktsyra och fyllighet, och jag tycker dem är lite missvisande i jämförelse med många av andra sorters vin jag har smakat.

Easy AdSense by Unreal