Farnese Colline Teramane 2007

Farnese Colline Teramane är ett vin som har lagrats på ekfat i 12 månader. Farnese är ganska ny som vinproducent men har under ett och ett halv decennium lyckats med att tre år i rad tilldelats titeln ”Italiens bästa viner” av Vinguiden Luca Maroni. Detta vin och många av de viner som de producerar har en DOCG – märkning – Denominazione di Origine Controllata e Garantia som då tillhör överklassen när det gäller viner. På sätt och vis tycker jag att det är bra att vinerna får nomineringar och klassificeras efter det italienska systemet, men det kan också innebära att de vinerna efter hand blir dyrare.

Information från systembolaget Farnese Colline Teramane

* Artikelnummer: 2367
* Land :Italien
* Distrikt: Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane
* Alkoholhalt: 14,0 %
* Färg:Tät, mörk, blåröd färg.
* Doft : Mycket fruktig, kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, salvia och choklad.
* Smak: Mycket fruktigt, kryddigt vin med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, viol och choklad
* Pris: 99 kronor 750 ml.
* Druva: Montepulciano
* Producent: Farnese

Det första jag ser av flaskan är en vapensköld med ett lejon som står på bakbenen. Därefter texten Farnese – det är i sig ingen utmärkande flaska – det är text på italienska som beskriver att det är en produkt från Italien och att det kommer från dalen del fume Vomano. Den har också en märkning på halsen som beskriver och talar om att det kommer från Montepulciano d´Abruzzo, ett område på Italiens östra sida.Det första jag noterar när jag öppnar det är att det är en ganska porös kork, men den kommer ut intakt. Vinet har en mörk härlig röd färg, men när jag luktar på det kan jag inte alls känna något av det som finns omnämnts i systembolagets information, det är som om det bara delar sig – det är flera dofter men inget som direkt går att sätta fingret på, möjligtvis att man kan skymta något fruktigt samtidigt så luktar det egentligen bara ”vin”.

När det kommer till smaken så är det inledningsvis samma som med doften, det smakar mycket men det är inte något som direkt utmärker sig. Det är gott vin som är värda sina 99 kronor. Den slinker ner utan att göra en tillstymmelse till paus på smaklökarna i munnen. Men när den har fått stå och lufta sig lite har den dock ändrat sig, det är lite strävar i smaken och försiktigt snuddar det övre gomen längst bak och samtidigt touchar sidorna på tungan, även det i den bakre regionen av munnen. Det är är ett vin som inte vinner på lagring men definitivt lyfter det sig när det fått lufta ett tag. Jag tycker definitivt att det är ett vin att rekommendera och jag tycker att det passar till bland annat en god bit parmesan.

Montepulciano d´Abruzzo är ett område med vingårdar som ligger på Italiens östra sida. De ligger oftast på branta sluttningar mot Adriatiska havet där klimatet dels kan vara medelhavsvarmt men även varieras med det råa alpväder som då innebär stora temperaturväxlingar både mellan dag och natt och mellan sommar och viner. Värmen från medelhavet brukar i stället kompenseras med hög höjd. Här odlas druvor som Sangiovese och Montepulciano (röda) och Trebbiano och Malvasio (vita). Druvan Montepulciano måste i de högklassiga vinerna utgöra minst 85 % av vinet. De viner som kommer från det här området är mycket uppskattade över hela världen och rekommenderas till pasta och lamm.

Easy AdSense by Unreal