Bondkakor, schackrutor… massor med småkakor

Jag brukar göra småkakor, dels för att jag älskar mördegskakor och hembakade kakor i alla de former, dels tycker jag att det är bra att ”alltid ha en rulle i frysen”. Jag brukar med andra ord frysa in degen i rullar, så är det bara att ta fram dem ur frysen och grädda dem om det kommer oväntat besök.

Bara att det luktar hembakat är välkomnande och så känns det kanske lite roligare att servera det till köpebröd.

Jag brukar oftast göra en enkel mördeg, för utifrån den kan man göra så mycket.

4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin

Schackrutor: smaksättning 2 tsk vaniljsocker/2 msk kakao (dela degen och smaksätt vardera för sig)
Brysselkex: smaksättning 2 tsk vaniljsocker.
Gaffelkakor: smaksättning 2 dl russin, rulla ut degen, skär i bitar, rulla alla till en liten kula och tryck ner gaffel och gör mönster i varje kaka.
Citronkakor:smaksättning, rivet skal av 1 citron i degen.

Brysselkexen kan du grädda bara som de är, eller rulla kanten i socker och karamellfärg. Likaså är det också gott att bara göra chokladkakor dubbla då mängden kakao om du bara gör chokladkakor. Mördeg går också att kavla så då kan du trycka ut tunna kakor med pepparkaksmått. Likaså kan du kavla ut den vita degen och rulla in den i en rulle med choklad, så du får en brun ring i den vita, eller varför inte kavla båda och rulla ihop dem tillsammans så du får som en spiral i varje kaka. Tryck ihop degen försiktigt så den håller ihop medan du gräddar kakorna.

Gott är också att pensla bara enkla brysselkex som du rullar upp ganska smalt, så kakorna inte blir större än en gammal femtioöring (den silverfärgade). Pensla dem lätt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som du blandat med hackad sötmandel.

Kakorna gräddas i 200 grader, 175 grader varmluft – tiden varierar från ugn till ugn så det är bra att ha koll. Det kan ta allt mellan 8-15 minuter. För att vara helt säker på hur lång tid din ugn tar, så grädda gärna några ”provkakor” först. Låt kakorna svalna på galler och bli kalla innan du lägger dem i en burk. Det går bra att frysa gräddade också.

Easy AdSense by Unreal