Beni Duilio Castellani – Chianti Classico 2005

Det här är ett av våra favoritviner – men om jag skulle rekommendera det här vinet – skulle jag enbart benämna det som Chianti Classico – Riserva från 2005. Det här är ett vin som är producerat i Toscanadistriket i Italien av Castellani. Både Chiantiviner och Chinati Classico viner brukar klassas som DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita, som är det högst betyget på vin i Italien. Det är bara viner med druvor från det här området som får kallas just ”Classico”. Vinerna från Chianti har genomgående samma karaktär – att de unga vinerna är kraftiga och passar till ett brett utbud av rätter medan de äldre är mjukare och passar till mörkt kött och vilt. De mesta kända distrikten i Chianti är Montalcino och Montepulciano. Ett vin med god renommé är Brunello di Montalcino, ett vin som behöver dekanteras (fyllas upp på karaff) innan du dricker det för att det ska få luftas. Huvuddruvan i Chiantiviner brukar vara Sangiovese. Många viner från det här distriktet håller väldigt hög klass och priserna är därför därefter.

Sambon härstammar från det här området och när vi var i Toscana förra året testade vi ett underbart Chianti Classicovin på hotellet vi bodde, men just den exakta flaskan har vi inte hittat. Inte i Italien efter vi drack den eller senare i Sverige, vi har dock hittat att den går att beställa direkt från producenten – men då känns det som något vi köper om vi bilar till Italien.

Det här är för min del en av favoriterna från Chianti Classico som vi köpt i Sverige. Det är ett vin som i mina ögon passar till allt från en god köttbit till korv. Det är ganska fylligt vilket jag tycker gör vinerna godare och det är lite syrligt i eftersmaken, en smak som lägger sig härligt uppe i gomen. Den har en klarröd färg. Jag drack inte vin innan jag träffade min sambo – men det är väldigt spännande att prova nya viner och lära sig mer om dem. Mest håller vi oss kring de italienska vinerna och vi har många favoriter. I höstas var vi i Amaronedistriktet och bodde på vingård och fick själva följa med och se druvorna, produktionen och de stora tunga ekfaten i vilka vinerna lagras i. Nästa vinresa har vi tänkt lägga till Chianti för att just få lära oss mer av dessa viner. Likaså har vi planerat att gå på någon av de vinprovningar som systembolagen anordnar för att få en större inblick i hur man just bedömer vinerna.
Den i Informationen om vinet som finns på systembolagets hemsida beskriver ett mycket friskt vin med inslag av körsbär, plommon, torkade örter, kakao och pinjenötter. Likaså att doften ska vara densamma men med choklad i stället för kakao. Jag har svårt att bedöma vinerna så, men tycker ändå att det är roligt att läsa vad ”experterna” tycker. Jag brukar istället söka min information i de cirklar som finns på varje vara som beskriver fyllighet, strävhet och fruktsyran i vinet. De viner vi brukar köpa i första hand har ganska mycket ifyllt i sin fyllighetscirkel.

* Alkoholhalt 12,5
* Artikelnummer på systembolaget 22328
* Pris 129:-

 

Flaskan är väldigt enkel, en vit etikett med en bild över vad som ser ut att vara huvudhuset i ägorna runt Castanelli och de långa raderna av vinrankor framför. Den har den berömda svarta tuppen som ett extra sigill på halsen, vilket också är en symbol för de röda viner som härstammar från Chiantidistriktet. Det här vin som jag rekommenderar. Det är gott till kött, en ostbit eller också bara som det är. Ett vin att dricka i gott sällskap.

Easy AdSense by Unreal