Barbaresco Rabaja 2007

Barbaresco Rabaja – Dricker man amaroneviner är det verkligen en snyting på smaklökarna medan den här är ett rödvin som erbjuder en inledningsvis lite mjukare ton och först når fram i eftersmaken.
Information från systembolaget.se om Barbaresco Rabaja

* Årgång: 2007
* Nummer på systembolaget: 94362
* Land: Italien
* Distrikt: Barbaresco
* Alkoholhalt: 14,5 %
* Färg: Röd färg.
* Doft: Komplex, kryddig, nyanserad, aningen animalisk doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, lavendel, plommon, lakrits, rosor och choklad.
* Smak: Stramt, komplext, kryddigt vin med fatkaraktär, körsbär, lavendel, plommon, lakrits, rosor och kakao.
* Druvor: Nebbiolo
* Pris: 375 kronor för 750 ml

Bara namnet på druvan ger många funderingar. Nebbio betyer Drake på Italienska – Nebbiolo blir då ”den stora draken”. Men det finns också en annan förklaring som passar i sammanhanget då Nebbiolo tros komma från ordet ”nebbia” som betyder dimma. Under skörden i oktober, bildas en intensiv dimma i den region där vinodlingarna med Nebbiolodruvan odlas. Det kan också innebära den mjökaktiga slöja som täcker bären när de är mogna. Men det kan också härstamma från det italienska ordet Nobile, som betyder ädel. Av ren nyfikenhet passade jag på att fråga när vi var ute och åt och ett vin med Nebbiolodruvan kom upp till diskussion, och även den vinintresserade italienske servitören/sommelieren hade åsikten om att ordet betyder ”den stora draken”. Den mest förnämsta druvan för röda viner i området är Nebbiolo, som även anses vara kungen bland druvor.

Det här är en blå vindruva som framför allt odlas i Piemonte (Barolo, Barbaresco och Gattinara) i Italien, men även i Lombardiet (Valtellina). Druvan ger vin med lätt röd färg och den bidrar ofta till viner som har en doft av mogna körsbär, plommon och violer men också med tilltagande ålder till tryffel, svamp, tjära och förmultnade löv men även fylliga viner med toner av choklad och sötlakrits. Piemonte ligger i Italiens nordvästra hörn, vid foten av Alperna. Här finns sju DOCG-områden och 44 DOC-områden och druvorna används bland annat för att göra Barbarescovin som då är ett lite lättare vin. Barbaresco ställer också krav på att vinet enbart ska innehålla just Nebbiolodruvor för att få bära namnet. Vinerna som görs av Nebbiolodruvan kräver ofta lång lagring för att mildra strävheten. De bästa vinerna på Nebbiolo görs i norra Italien, men druvan förekommer också i Australien, USA, Chile och Argentina.

När jag först luktade tyckte jag att det inte alls luktade gott, jag drog en hastig parallell till öl som jag absolut inte dricker. Funderade på ”hur ska jag kunna dricka det här?” men då det hade fått stå och lufta ett par timmar så var det en helt annan upplevelse. Det luktar lite lakrits. När jag häller upp det i glaset ser jag att det är mycket ljust i färgen, nästan så man kan se rakt igenom glaset. Nästa fundering blir därför ”hur ett så tunt vin kan kosta så pass mycket?” Men jag får svar på det när jag tar en klunk, eller första klunken måste jag erkänna inte imponerade speciellt mycket men efter en stund hade det en mer imponerande karaktär. Dock skulle jag nog vilja ha ett fylligare vin, eller en mer kryddad maträtt att servera det till. Det här är ett mjukt och lent vin men med ändå en ganska fyllig eftersmak. Det är gott, men det är definitivt inte värt sitt pris. Jag är säker på att det finns fler vin, som det här av den lite mjukare och lättdruckna sorten som mer håller den prisklass som det enligt mig lämpar sig. Hade det här istället varit ett vin med prislapp 90-120 kronor så hade jag utan att ens fundera sagt att jag hade köpt det igen. Nu är jag tveksam till att rekommendera den för att den kostar så mycket som den gör. Jag tittar hastigt på systembolagets hemsida och söker efter vin som innehåller Nebbiolodruvan och ser att den har något mer exklusivt i sig som inte jag hittar i smaken eller upplevelsen när jag dricker vinet.

I Italien är det huvudsakligen tre olika typer av klimat. Skillnaden i klimatet gör också att man framställer vinerna olika lite beroende på var i landet man odlar sina druvor.

* Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar råder i hela norra Italien, (förutom Alperna och Genuabukten där medelhavsklimat råder) samt i nästan hela Apenninernas-kedja.
* Alpint klimat råder i Alperna och vissa delar av Apenninerna.
* Medelhavsklimat råder längs hela kusten (förutom vid Venedigbukten), södra delen av landet (även inlandet), samt öar.

De olika klimatområdena gör att Italien är ett mycket rikt land även vad gäller djur och växter där det finns en stor mångfald. I norra Italien och på Piemontes slätter finns stora bördiga jordbruksområden, där man odlar vete, ris, majs och vindruvor. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Några kända viner är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. Barbaresco är en DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita som är den högsta klassen av italienska viners klassificering) för vin från regionen Piemonte i norra Italien. Vinerna måste enligt regel endast bestå av druvan Nebbiolo. Dessa viner betecknas ofta som lite mer ”feminina” då de är lättare att dricka och innehåller mindre tanniner. Tanniner är bland annat det som ger den bittra smaken i rött vin (ibland även vita viner)och återfinns i vindruvans kärnor och skal i olika mängd för varje druvsort. Blå druvor, som man i huvudsak gör röda viner av, innehåller mest tannin.

 

 

 

Easy AdSense by Unreal